Social Icons

duminică, 27 ianuarie 2013

Experiment: sapun

(scris luni, 7 ianuarie 2013)
  
  De aprox. 2 ani imi prepar singura cremele, ba mai prepar si altora pentru ca le fac foarte bune. :D Cam tot de atat timp ma spal cu sapun din uleiuri vegetale saponificate, adica "sapun handmade", cumparat din diverse locuri. Am scos din uz samponul si gelul de dus si e bine asa din toate punctele de vedere.
    Acestea fiind spuse, era cazul sa trec la urmatoarea etapa a evolutiei mele in aceasta galaxie: azi am facut sapun.
   Eu fiind incepatoare in zona sapunurilor de casa, acest articol se adreseaza in special incepatorilor. Azi am facut sapunul, intr-o luna si 1/2 voi sti daca l-am facut bine. Daca nu va iesi, urmeaza un articol in care voi spune ce erori am comis. Daca va iesi, ceea ce e foarte probabil, urmeaza un articol cu poze ale produsului finit.
   Ma documentez de ceva vreme, iar la sfarsitul acestui text am precizat o parte din sursele utile.

   Mi-am facut temele, dar tot freestyle am lucrat. Termometrul a fost digital, adica am testat cu degetul daca faza uleioasa si cea apoasa( ! inainte sa pun soda) au aceeasi temperatura. Nu faceti ca mine. :)) E recomandat sa folositi termometrul, voi explica mai jos ce-i cu el. Peste tot spune sa amestec cu mixerul. Eu am amestecat cu o lingura de lemn si tot am obtinut o compozitie omogena.


  •   Metoda folosita: "la rece" - Presupune producerea de sapun din solutie de soda caustica(lesie, cum ii spune pe la noi) si un amestec de uleiuri, carora li se adauga diferite ingrediente, in functie de ceea ce doresti de la sapunul tau. Procesul de saponificare are loc oricum cu degajare de caldura, dar se numeste „la rece” pentru ca saponificarea are loc fara o sursa externa de caldura. [1]

  •    Ingrediente:
                 -  460 g unt de cocos;
                 -  190 ml ulei de masline;
                 -  300 ml apa in care am fiert salvie, radacina de urzica, 2 frunze de dafin si scortisoara;
                 -  112,86 g NaOH(soda caustica) - nu cunosc ce concentratie avea, dar din ce am citit, trebuie sa fie peste 98%;
                 -  15 picaturi ulei esential de Ylang-Ylang;
                 -  15 picaturi ulei esential de lemongrass;
                 -  cafea.

  • Preparare:
     Aceasta are doua faze: uleioasa si apoasa.
          - Faza apoasa - Initial, trebuie determinate cantitatile de apa si soda necesare. Pentru fiecare tip de ulei de baza folosit, am cautat indicele de saponificare(SAP), vezi [4]. Uleiul de masline are SAP = 0.134, ceea ce inseamna ca la 1ml ulei de masline se pun 0.134 g NaOH. Untul de cocos are SAP = 0.19, ceea ce inseamna ca la 1g unt de cocos se pun 0.19 g NaOH.
    Astfel, pentru 460 g unt de cocos sunt necesare 87.4 g NaOH(460*0.19), iar pentru 190 ml ulei de masline trebuie 25,46 g NaOH. 
         Cantitatea de soda = 25.46+87.4 = 112.86 g NaOH (din motive subiective am folosit 105)
     La 1 g NaOH sunt necesari 2.66 ml apa, pentru a se dizolva.     
         Cantitatea de apa = 112.86 * 2.66 =  300.2 ml H2O
      Sau folositi [5].

     Am pus la fiert apa cu salvia, radacina de urzica, dafinul si scortisoara. In mod uzual, dupa fierbere se asteapta racirea apei pana la o temperatura cuprinsa intre 33 si 43 grade. Cand faza apoasa si cea uleioasa se amesteca, trebuie sa aiba aceeasi temperatura.
      Dupa fierbere am turnat ceaiul intr-un vas de sticla si am lasat sa se raceasca. Am incercat dupa o vreme cu degetul, sa vad cand e putin mai cald decat temperatura corpului meu. Repet, nu faceti asa. Folositi termometrul.
     Cand am estimat eu ca amestecul are in jur de 38-39 grade, am pus soda, putin cate putin. 

       - Faza uleioasa - am pus intr-un alt vas uleiul de masline si untul de cocos, am asteptat sa se topeasca si apoi sa ajunga la aceeasi temperatura cu ceaiul. Apoi am turnat uleiul intr-o forma de chec bagata intr-o punga de plastic. Dupa ce a fost gata faza apoasa, am turnat-o putin cate putin in ulei. Am amestecat in ea vreo 15 minute, apoi m-am hotarat sa pun si niste cafea. Cand compozitia era destul de vascoasa(mai groasa ca mierea), am adaugat uleiurile esentiale. In final, pentru un aspect mai estetic, am presarat ceva buruieni de ceai si am amestecat putin la suprafata.

    
      Acum rezultatul este acoperit si lasat la temperatura de aprox. 23-24 grade. ... L-am verificat si e cald, semn ca uleiurile sunt in proces de saponificare. L-am pus langa geam. Poimaine voi taia bucatile de sapun si in 45 zile urmeaza testul.
        O sa fac asta: "Dupa 4-6 saptamani puteti verifica PH-ul cu o hartie ce se gaseste in mod normal in farmacii (valorile optime pt sapunu de casa sunt intre 8-10). Umeziti sapunul, asa incat sa faca spuma si aplicati hartia 2 secunde. Chiar si fara hartie , daca ati respectat indicele de saponificare a uleiurilor folosite si ati calculat corect cantitatea de soda si lichid nu ar trebui sa aveti nici o problema."  [6]
       

    Nota: Soda caustica, sau hidroxidul de sodiu(NaOH) este element vital in crearea sapunurilor. Hidroxidul in combinatie cu grasimile da nastere la o sare, care este sapunul. Fara soda nu rezulta nicio sare, deci niciun sapun. Pentru sapunurile lichide este folosit hidroxidul de potasiu. In orice caz, produsul finit NU contine soda, ci uleiuri saponificate, rezultat al hidrolizei bazice.
   Pentru mai multe informatii google "saponificarea grasimilor". 

 (!) Inainte de a incepe prepararea sapunului, documetati-va riguros si folositi echipament adecvat.
Folositi ochelari de protectie si manusi, just in case. Sa aveti otet prin zona, deoarece in caz de neplaceri neutralizeaza soda. Nu stati cu fata in apropierea vasului cu amestec de apa si soda. Nu tineti recipientul cu mana pentru ca reactia chimica dintre soda si apa genereaza caldura. Intotdeauna se pune soda in apa, nu invers.

Sursele care mi-au fost utile:

[5]  calcul ingrediente pentru sapun: http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp

Un comentariu:

spunea...

Apai daca invatam d-astea la ora de chimie cre' ca aveam numai 10! De ce oare nu am facut d-astea utile in scoala?